Fastighetsskatt… eller avgift… Vilken ger mest?

Fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes av en fastighetsavgift.

Fastighetsskatten har tidigare varit mycket omdebatterad och politiskt mycket känslig. Den borgerliga Alliansen gick till val med löfte att ta bort fastighetsskatten. Att den sedan ersattes med en avgift har av många väljare setts som ett svek, men kristdemokraterna som enda parti som verkligen stred för ett fullständigt avskaffande fick inte betalt av väljarna för detta ställningstagande. Göran Persson har i eftervalsanalys slagit fast att socialdemokraternas ställningstagande för fastighetsskatten starkt bidrog till valförlusten 2006.

En viktig fråga idag och inför nästa val, är att reda ut hur mycket pengar som den nya fastighetsavgiften drar in till statskassan i förhållande till den gamla fastighetsskatten?

I regeringens intäktsbudget för 2016 så kallas fastighetsavgiften inte avgift utan just… Fastighetsskatt (område 1350). För att vara tydlig i texten använder vi ändå fastighetsavgift för det som debiteras efter 2008 och fastighetsskatt för det som debiterades tidigare.

Fastighetsavgiften beräknas 2016 ge netto 32,5 miljarder kr till statskassan.

I faktiska siffror inbringade fastighetsavgiften år 2014 enligt SCB 32,1 miljarder. Fastighetsskatten inbringade det sista året 2007 som jämförelse 25,9 miljarder. Här är en bild på utvecklingen av statens intäkter på fastighetsskatt/avgift från 1980 – 2014. Källa är SCB.

Utv fastighetsskatt

Det är lätt att se att svenskarna betalar mycket i skatt för sina fastigheter. Det är också intressant att se hur enkelt politikerna desarmerat den mycket heta diskussionen om fastighetsskatt.

Det dyker ibland upp debattartiklar från ekonomer och även politiker på vänsterkanten som vill återuppliva den gamla fastighetsskatten. Det är svårt att förstå hur de tänker. Med undantag för ett tillfälligt dipp åren 2008-09 har den totala intäkten från fastighetsavgiften varit högre är den gamla fastighetsskattens sista år 2007. Den har dessutom ökat varje år sedan den infördes. Och allt detta i stort sett utan protester från fastighetsägarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *